VÅR HUMLEODLING

För fyra år sedan valde vi att bygga vår verksamhet på två ben, det ena var Hereford, och det andra att testa  odla Humle här i Ydre.

Historiskt sett betalade man Humle som skatt, till kungar och kloster. Ett sätt för Sverige att vinna sina krig och häradståg då öl både konserverade vatten och bidrog med viktiga kalorier i kosten. Idag importeras humlen till våra ölbryggare från USA, centraleuropa, Nya Zeeland med mer.  I takt med att intresset för lokala och kvalitativa råvaror ökar så har en första generation av Humleodlare börjat rota sig, vi är en av dem.

Att veta vad som är rätt och fel är svårt, då det idag varken finns riktigt kunskap eller teknik för att bedriva småskalig Humleodling.

Genom att våga, testa sig fram och  försöka tolka om produktionsförhållanden till vad vi har att erbjuda så tar vi oss fram steg för steg.

Vi satte våra första närmare 350 plantor sista maj 2016 och kunde skörda de första kottarna kring månadsskiftet september/oktober.  Vi är i planeringsstadiet av att bygga ett Vajersystem, sk. Trellis system för Humlen att klättra på, och tills de kommer upp får humlen hanka sig fram på de  tillfälligt uppsatta hässjestörarna.

Ute i världen är skotten som kommer upp under våren en av världens dyraste grönsak.  Grossister och enskilda restauranger är välkomna att höra av sig om det finns intresse för dessa speciella primörer!