VÅR HUMLEODLING

Humle, en superväxt utan dess like!

Den växer från 0-8 meter under sommaren, den har rotsystem som kan nå 6 meter djupt, den skapar kottar med körtlar som producerar det ”gula guldet”. I lupulinet, som det heter har man hittills funnit över 600 aktiva ämnen, förutom dess konserverande och smakgivande egenskaper i bryggning, så kan den här växten ge oss mer än så.

Humlens egenskaper

Låt oss rada upp vad vetenskapen har identifierat att dess oljor, förutom att krydda ölen med kan göra för nytta:

  • Konserverande (Därav dess funktion i öl, ja förutom smaken då!)
  • Antibakteriell 
  • Antiviral
  • Antifungeral (Alltså kan den dämpa och avlägsna kliet i områden drabbade av svamp, säger de)
  • Mentalt lugnande (Användes förr som medel för ”hysteriska” personer)
  • Flavonidstinn (Choklad, blåbär och acai, släng er i väggen!)
  • Hormonpåverkande (Innehåller Estrogen, som påminner om Östrogen)
  • Anticancerogen (I Japan förädlas en specifik klon för just detta ändamål, går ej att köpa  den specifika sorten för oss vanliga dödliga)

Inga dåliga kvaliteér för en växt…