Humlens hälsofördelar mot bakterier och virus
En av anledningarna till att vi använder humlen i vår hudvård är att den har visat sig ha både antibakteriella och antivirala egenskaper. Här är en sammanställning över vad vissa studier fått fram. Humleextrakt hämmar enligt studier [81+]:
- Yersinia enterocolitica
- Salmonella enteritidis
- Salmonella typhimurium
- Proteus mirabilis
- E. coli
- Klebsiella oxytoca
- Mycobacterium fortuitum, en släkting till bakterien som orsakar tuberkolos. [82].
Huvudkomponenterna i humle med antimikrobiell aktivitet är xanthohumol, humulone, and lupulone. Dessa har rapporterats hämma [83, 84, 85+, 86]:
- Bakterier som orsakar diarre (Bacteroides fragilis, Clostridium perfringens, Clostridium difficile)
- Antibiotikaresistent kulturer (Staphylococcus aureus, Enterococcus faecium)
- Bakterier som kan orsaka matförgiftning (Staphylococcus aureus and Staphylococcus epidermidis)
Humlen kan även ta död på virus. I ett flertal cellstudier har humleexktrakt eller dess innehållande ämnen visat sig hämmande mot [87, 88]:
- Influenza A virus
- Rhinovirus (Den ”vanliga” influensan”)
- Herpes simplex virus typ 1 och 2
Brasklapp: Viktigt att kommunicera är att dessa studier inte är genomförda i ett hudvårdssammanhang, vi kan därmed inte säga att de aktiva ämnena på något sätt har samma verkan genom våra produkter.