Humlens hälsofördelar mot bakterier och virus

En av anledningarna till att vi använder humlen i vår hudvård är att den har visat sig ha både antibakteriella och antivirala egenskaper. Här är en sammanställning över vad vissa studier fått fram. Humleextrakt hämmar enligt studier [81+]:

  • Yersinia enterocolitica
  • Salmonella enteritidis
  • Salmonella typhimurium
  • Proteus mirabilis
  • E. coli
  • Klebsiella oxytoca
  • Mycobacterium fortuitum, en släkting till bakterien som orsakar tuberkolos. [82].

Huvudkomponenterna i humle med antimikrobiell aktivitet är xanthohumol, humulone, and lupulone. Dessa har rapporterats hämma [83, 8485+, 86]:

  • Bakterier som orsakar diarre (Bacteroides fragilis, Clostridium perfringens, Clostridium difficile)
  • Antibiotikaresistent kulturer (Staphylococcus aureusEnterococcus faecium)
  • Bakterier som kan orsaka matförgiftning (Staphylococcus aureus and Staphylococcus epidermidis)

Humlen kan även ta död på virus. I ett flertal cellstudier har humleexktrakt eller dess innehållande ämnen visat sig hämmande mot [8788]:

  • Influenza A virus
  • Rhinovirus (Den ”vanliga” influensan”)
  • Herpes simplex virus typ 1 och 2

 

Brasklapp: Viktigt att kommunicera är att dessa studier inte är genomförda i ett hudvårdssammanhang, vi kan därmed inte säga att de aktiva ämnena på något sätt har samma verkan genom våra produkter.