Humle (Humulus lupus) finns omskrivet  redan under tidig grekisk och Romersk tid. Från början användes den enbart som en medicinalväxt, och öl tillverkades med hjälp av andra örter.

Humle som medicinalväxt

Humlens små körtlar innehåller över flera hundra aktiva ämnen, en av dem är phytoestrogen som agerar som det kvinnliga hormonet östrogen i kroppen. Humlen har historiskt använts för menstruella problem i över 2500 år.  I te användes humlen vid behandling mot kramp, svullnad och hårdhet i livmodern och det sägs att humleplockerskor såg tiden vid skörd och efter som “säker period” vid romantisk förlustning. 

Humle är känt för att ha en lugnande effekt på nervsystemet, och kan användas på olika sätt för att förbättra sömnen eller lugna nerverna. Humle innehåller bland annat aminosyran aspargarin, tillsammans med polyfenoliska tanniner, vilket gör humlen till en effektiv ört i behandling utav bla  blåmärken, stenar i gallblåsan, njure och urinväg, cystit, debilitet, delirium, diarré, dyspepsi, feber, nervositet, inflammation, gulsot, neuralgi, och reumatism.

Det verkar ju finnas bot på allt med humle!?  Ja, mer och mer forskning görs idag på humlens medicinska egenskaper och vetenskapliga tester har visat att den förebygger bildandet av nya blodkärl, och är anti-cancerogen. En spännande växt som absolut kan användas till mer än ”bara” öl!